Egészség

 

A tenyészetünk alapelvei között szerepel az egészséges kutyák tenyésztése, és ennek érdekében már az alapító kutyáinkat is úgy választottuk meg, hogy őseik csípőízületi diszplázia mentesek legyenek.

Rendkívül nagy jelentősége van az egészségügyi szűréseknek a fajta örökletes terheltségeinek visszaszorítása és egy egészséges populáció kialakítása érdekében.

Aki tenyésztési szándékkal vásárol kölyköt, annak nem kell magyaráznom a szűrések jelentőségét, de aki kedvencnek, házőrzőnek szeretne pulit annak is elsődleges jelentőségű, hogy egészséges, lehetőleg hosszú életű és mozgásszervi betegségektől mentes legyen a kutyája. Mi a tenyészetünkben kizárólag olyan egyedekkel tenyésztünk és olyan fedező kanokat választunk, akik csípőízületi diszplázia mentesek.

A szűréseket a Hungária Puli Klub Tenyésztési Szabályzatában foglaltak szerint végezzük. 1 éves kor feletti csípő szűréseket a MKOE Bizottsághoz küldjük kiértékelésre. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy tudatos tenyésztői munka eredményeképpen 3- 4 generációs csípőízületi diszplázia mentes egészséges kutyákat tenyésztettünk.

2015-ben az aktív tenyészállomány  "DM" (DEGENERATIVE MYELOPATHY) szűrésen vett részt és nagy örömünkre az egész álományunk "N/N" mentes eredményt szerzett.